torstai 23. toukokuuta 2019

Balatonin kalastajia ja karppeja

Balaton on kalaisa ja kalastajia riittää rannoilla, laitureilla ja veneillä, Balatonin karppi on tavoittelun arvoinen kala. 
 

Päivittäin pyöräretkillämme pyyhällämme rannalta kalastavien ohi. Useimmiten kalastajilla on tuoli, silloin touhu näyttää kovin leppoisalta. Joillakin on telttakin rantatöyräällä. 

Pitkät molot, laivalaiturit, ovat suosittuja kalastuspaikkoja. Useimmiten kalastajat ovat miehiä, eikö naisia houkuttele kalojen narraaminen?
Kansainvälinen kalastuskilpailu  Olipa täällä karppi- kalastuskilpailukin 14-20 huhtikuuta ja autoista päätellen liikkeellä oli kansainvälisiä joukkueita. Taisi olla kovakin kilpailu, niin tosissaan he istuivat tuntikausia rannalla. Oli hauskaa huomata hyvä huumori, tai oliko se kilpailun jännitystä. Eipä tullut napattua yhtään kuvaa kilpailijoista.

Kerran näimme kuinka varis oli aterioimassa kuolleen kalan kimpussa, eikä antanut meidän häiritä ruokailuaan. Mistähän ne kuolleet kalat aina ilmestyvät?Käyskentelimme eräänä päivänä pyöräretkellämme Balatongyörökin venelaiturilla. Jalohaikara pelästyi meitä ja nousi siivilleen, ja kohta jo toinenkin. Kalastajat istuvat laiturilla kauan paikoillaan, haikaratkin tottuvat heihin, me olemme niille vaara, me tulijat ja menijät.

Turvallisuustikkaat

Huomasimme hienon hengenpelastusjutun: veneen laidassa tai perässä on taitettavat pienet tikkaat. Vasta vähän aikaa sitten luimme lehdestä kuinka Suomessa vaimo souti yhdellä airolla ja yritti tuoda veneestä pudonnutta miestään toisen airon avulla rantaan.
Jos siinäkin veneessä olisi ollut tällaiset pienet tikkaat, olisi mies itse voinut pitää niistä kiinni tai vaimonsa avustamana kiivetä veneeseen. Joskus verkkoja tai katiskaa kokemassa ollut horjahtaa veteen, eikä pääse takaisin veneeseen, etenkään jos on yksin.
Miksi se horjahtanut on yleensä mies? No, miehethän täälläkin pääsääntöisesti kalastajia ovat, joskus harvoin on joukossa nainen. 
A
2 kommenttia:

  1. Hyviä, mukavia kuvia kalastajista,

    VastaaPoista
  2. Kiitos paljon, sanovat kalastajat ja minä myös!
    (en ole Kyproksella, vaikka tämä niin väittää)

    VastaaPoista