lauantai 29. huhtikuuta 2017

Husaareita ja villisikoja


Eräänä päivänä kun pyörätietä myöten kiisimme uudelle retkellemme, näimme väkeä pienellä tienpätkällä. Sinne mekin. Olikin hauska tapahtuma, Husaarikulkue lähdössä.

Vanha kuorma-auto, sen lavalla rummut ja vanhoihin asuihin pukeutunut ”maalaisväki”, osa muodosti kulkueen, jossa oli poikia sotilaina vanhat pyssyt selässä ja sotilasasu yllä.


Sitten oli komeita hevosia kantaen selässään ”oikeita husaareita”. Kulkueen lähtölaukaus ammuttiin vanhalla savuavalla mörssärillä! Husaarit tyhjensivät viimeiset ginilonkeronsa, ja niin kulkue lähti kävelyvauhtia etenemään. Oli hauska nähdä tuokin vanha historian häivähdys. Katselijat, harvalukuisat, lähtivät seuraamaan kulkuetta. Minnehän se päätyi? Me jatkoimme matkaamme omaan suuntamme.


Kohteenamme tänään oli Luontokeskus, Gyenesdias´n uusi kauniisti puuta kunnioittaen rakennettu Luontokeskus. Tämä painottuu aivan selvästi koululaisvierailuihin, mutta antoi meille tietämättömille mainion kuvan seudun eläimistä, kasveista, maa- sekä kivilajeista. Niin kauniisti ja hauskasti laitettu kaikki esille. Oli hauska kohdata myös meistä kiinnostunutta henkilökuntaa!


Luontokeskuksen läheisyydessä oli sen suuri kotieläintarha.  Portilla myytiin pussitettuja auringonkukan siemeniä, niitä sai syöttää eläimille, lapsille ihan hauska juttu. Muuten oli ruokkiminen kielletty. 

Oli hauska nähdä näitä aitauksissaan paikallisia eläimiä, lampaita, kierresarvilampaita, erilaisia vuohia, aaseja, kauriita, biisoneita, hanhia, ankkoja.Vähän matkan päässä oli lisää , kiharakarvasika ja villisika söpöine poikasineen. Ihanaa liejua tekemässä kotoista oloa näille veitikoille. Suuri oli aitaus, pensaita, kiviä, olkia, risuja ja liejumonttu nautiskeluun.


Tien toisella puolella suuressa metsäisessä aitauksessa oli komeaa Unkarin harmaakarjaa, sekä lehmillä että sonneilla on valtavat sarvet! Tuntuivat kovin leppoisilta, ihmettelimme toisiamme tyynesti puolin ja toisin. Tulipa näin hieman tietoa ja näkemyksiä Unkarin eläimistöstäkin, meille, jotka enemmänkin kurkimme kasveja.

A

4 kommenttia:

  1. Joskus ammoin myin suomalaisille terveysmatkoja Balatonille, itse en koskaan siellä käynyt. Kiva nähdä minkälaisiin maisemiin on ihmisiä lähettänyt :)

    VastaaPoista
  2. Hauskaa! Terveellistä täällä luonnossa liikkuminen on, tähän aikaan ei ole paljon turistejakaan. Ali

    VastaaPoista
  3. Hieno heppakulkue ja upeat asutkin. Ja kivat eläinpuiston asukit. Unkarissa olisi kyllä kiva joskus käydä.

    VastaaPoista