tiistai 25. huhtikuuta 2017

Tasaista matkantekoa vaihteeksi


Emme olleet koskaan pyöräilleet Balatonin lounaisella tasaisella rannalla. Teimme pyöräretken Gyenesdias`sta (O), Balatonbereny´yn (X), 43 km:n päiväretki. Matkalla ohi Keszthelyn tavoitimme Balatonin rantamaisemaa, kovin tasaista maisemaa. Näimme kahdentoista kilometrin kuluttua rannan tuntumassa lintujen rengastusaseman kyltin ja sinne kieppasimme.
Vaatimaton paikka, tasaisessa Balatonin rantamaisemassa, Fenekpuszta Vasuti Megallo. Vanhoja aitauksia, metsän reunassa, lintujen koppeja, häkkejä, rakennelmia, uusi rakennus puolivalmiina. Paikalla oleva nuorimies ilostui vierailustamme, selitti innoissaan, että rakennuksesta tulee paikka, jossa vierailevat koululaiset saavat tietoa ja käytännön harjoituksia. Hauska olisi silloin olla paikalla.
Hän esitteli meille lintuja, loukkaantuneita lintuja, jotka päästetään vapauteen tervehdyttyään, paitsi sokea pöllö. Hän toi sen eteemme siliteltäväksi. Sain silittää pöllöä, tuntui juhlavalta! Oli hauska nähdä tällainen pienellä rahalla ja suurella sydämellä tehty luonnon keskellä oleva vaatimaton paikka.

Tie ei paljon antanut meille vaihtelua päivän aikana, kuin tasaista Pohjanmaata, ja rajoittuneita näkymiä järvelle korkean kaislikon vuoksi. Lintujen konsertti seurasi matkaamme koko ajan. Evästaukoa vietimme autiolla suurella Balatonbereny´n uimarannalla, pöydän ääressä.


Saimme ihailla joutsenten lentoonlähtöä kimaltavan Balatonin yllä. Pitkään ne tarvitsevatkin kiitorataa ennen ilmaanpääsyä. Balatonin vastarannalla näkyi meidän kumpuilevien pyöräretkiemme ihastuttavaa maisemaa, kaunista katsottavaa myös vastarannalta.No, tulihan käytyä Balatonin tasaisella rantamaisemallakin. Jos innostumme vielä tasaisesta pyöräilystä on Kis Balaton, Pikku Balaton, seuraava kohteemme. Se on yksi Euroopan lintuparatiiseista. Sinne on kyllä pitkä matka meiltä, ehkä siellä ennättää päivässä käydä. .
 .

Päivän kohokohdaksi jäi lintutarha, ilman sitä päivä olisi ollut vain pyöräilyä pisteestä A pisteeseen B ja takaisin, kuin pyörälenkillä olisi ollut.
A


2 kommenttia:

  1. Keszthelyssä olen ollut kera viikon lentokonereissulla ja keran vaunulla. Tekin olette ilmeisti caravaanarita?

    VastaaPoista
  2. Kyllä ollaan, siksi voimmekin hurvitella pyöräillen pitkin maita, metsiä ja rantoja, luontoa lähellä. Kiva kun kävit kurkkaamassa. Ali

    VastaaPoista