lauantai 12. toukokuuta 2018

Mikaelin vuoriMikaelin vuoresta on vähän toisistaan poikkeavia tarinoita. Eräs tarina kertoo, että vuonna 1739 oli 40 miestä kalastamassa Balatonin jäällä. Tuli äkkiä kova tuulenpuuska, joka hajotti jään lautoiksi ja miehet jäivät samalle lautalle, joka sitten yön pimeydessä etääntyi rannasta.
Taulu miesten pelastumisesta

Silloin miehet lupasivat Jumalalle, että he rakentavat kirkon siihen paikkaan, missä he astuvat maankamaralle. Niin sitten kävikin.


Toisen version mukaan paikalla oli jo kirkko, mutta miehet kunnostivat vanhan huonokuntoisen kirkon kiitokseksi pelastumisestaan.

Nyt paikalla on vuonna 1964 rakennettu kirkko. Sen viereen kukkulan huipulle on pystytetty upea Golgata. Hieno kukkula, hieno tunnelma, hieno näköala, hieno paikka pysähtyä perimmäisten kysymysten äärelle. Kirkko on suosittu vihkikirkko, vaikka nousu sinne on tosi jyrkkä. 


Taiteilija Major Lajos on tehnyt nämä ja monet muut Vonyarcvashegyn puuveistokset
Vuoren reunalla on vanha hautausmaa ja useita penkkejä vehreyden keskellä. Siellä on myös Dr. Gardos Sandor´lle omistettu muistokivi, hän on saanut surmansa Mount Everestillä 2001, näin kuvittelemme kiven tekstin tarkoittavan.


Helatorstain pyöräretkellä koimme vuorella yllätyksen. Siellä oli päättynyt juuri evankelinen messu, Jeesuksen taivaaseen nousemisen messu. Me tupsahdimme kirkkokahvien aikaan kirkon pihaan, jossa messukin oli ollut, siis ulkona kolmen ristin luona.


 Messun toimittivat Hevizin pappi ja kanttori. Kirkkovieraat, 20-30 henkeä puhuivat saksaa! Siinä mekin sitten evästaukomme vietimme, ei hassumpaa. Kasvimaailma on vuorella hämmästyttävän rikas. Siellä kauneuden äärellä käyvät viikonloppuisin perheet piknikillä, niin mekin. Pöydän äärellä upean maiseman äärellä eväät maistuvat. A2 kommenttia:

  1. Hieno tarina paikasta. Varmasti juhlallinen messu.
    Todella kaunis piknikki paikka.
    Kiitos kuvista ja kertomuksesta.
    Mukavia kesäpäiviä teille sinne Unkariin.

    VastaaPoista