maanantai 5. kesäkuuta 2017

Kekkutin Luontopolku


Kalin altaalta (Kali Medence) löytyy muutakin kuin Aikarata, sieltä löytyy kulkijalle Kekkutin Luontopolku ja Sinisen Kiven Luontopolku.

Me kuljimme Kekkutin Luontopolkua tänä keväänä. Sen lumoa on vaikea vastustaa, kun antaa sille pikkusormen. Maisema on avaraa kevyesti kumpuilevaa aroa, joka vie kulkijaa jouhevasti yhä eteenpäin. Miten ihanaa onkaan ajaa kuivalla laajalla arolla. Hauskoja ojien ylityksiä, linnunpäillä somistettuja siltoja. . Oli kuin lahjaksi olisimme saaneet myös tietoa näistä infotauluista, tietoa, jota emme edes ymmärtäneet kaivata! Kekkutin Luontopolku alkaa Theodoran Vesiasemalta, siinä saa myös täytettyä vesipullonsa raikkaalla lähdevedellä. Siinä voi myös suurista Infotauluista nähdä reittiverkoston ja valita päiväretken pituuden. Reitti jatkuu eteenpäin pellolta tien toiselta puolelta, siellä on kakkonen.      Matkan varrella voi tervehtiä uteliaita lehmiäkin, jotka ihmettelevät alueensa kulkijoita. Menneisyydestä kertoo myös vanha kaivo ja eläinten juottokouru keskellä laajaa aroa.


                                              


Aika hauska yksityiskohta on esim. Luontopolku 14, Kovakoörsin pesutalo, täällä on pesty roomalaisajalla pyykkiä talvellakin +18-asteisessa vedessä vuoropäivin teurastajien kanssa! Vesi tulee kautta vuoden + 18 asteisena maan alta. Sen kertoi paikan kuvitettu infotaulu. 
Paikalla olevat permikauden punertavat hiekkakivilohkareet ovat toimineet pesupöytinä. Samaa kivilajia esiintyy muuallakin, esim. Utahissa Yhdysvaltain keskilännessä. Täällä kiveä käytetään rakennusten kivijaloissa, aidoissa ja Balatonin rannan suojaamisessakin. Se onkin kaunista punaista rakennusmateriaalia.                                          


Tosi mielenkiintoinen oli myös kaislikkoinen, osittain umpeen kasvanut lintujärvi, viidentoista hehtaarin Környijärvi, Luontopolku asema 9. Siellä kohoavat kalkkikiviveistokset mäen päällä pylväiden nokassa. Kulkijaa seuraavat kolojensa suulla Euroopansiiselien valppaat katseet. Mahtava on se konsertti, mikä lintujärvellä kuuluu, osa konsertista kuuluu kyllä myös sammakoille. 

Näimme evästauollamme järven kaislikossa työtään tekevän kaislaleikkurin, meille aivan outo äänekäs vesihärveli, ilmeisesti leikkasi kaislaa karjatilan käyttöön, vai kattoaineeksi? 


Ilo on löytää näitä Kalin altaan reittejä. Muita varsinaisia vaeltajia emme ole nähneet näillä hyväkuntoisilla vaelluspoluilla, koululuokkia kuitenkin näimme joissakin kohteissa. Theodoran vesiasemalla saattaa nähdä iloista joukkoa retken päätteeksi.
Ehkä kesällä tänne kuljetetaan turisteja vaeltamaan? Vai kuljetetaanko? Meiltä tänne Kalin altaalle tulee leirialueeltamme Balatonin rannalta matkaa reilut 20 kilometriä, kotimatka on suurelta osalta laskeutumista alas Balatonjärven tasolle, joten uupuneellekin kotimatka on kevyttä. Kevyeksi sen tekee myös onnistuneen retken tunnelma, se keventää kummasti poljentaakin!
A

6 kommenttia:

 1. Hauska nimi tuolla Kekkutin luontopolulla;D Tosi hienoja polkuja näkyy löytyvän Unkarissa, ja kaikenlaista mielenkiintoista niiden varrelta:)

  VastaaPoista
 2. Hauskoja nuo kalkkikiviveistokset, sopivat hyvin puuttomaan maisemaan piristeeksi.
  Hauskoja ovat myös nimet, jotenkin havaittavissa sukulaiskieli, vaikka sitä ei puheessa huomaakaan :)

  VastaaPoista
 3. Nuo nimet tosiaan, niitä pitää pyöritellä suussa moneen kertaan, ennenkuin muuttuvat luonteviksi. Ei ne kovin luontevina pysy kauaa sittenkään, kirjaimet meinaa vaihtaa aina paikkaa. Kiva kun tykkäät noistä seipään nokassa olevista jötiköistä. Ali

  VastaaPoista
 4. Mielenkiintoinen polku.
  Kiitos kun sain kulkea mukana Kekkutin polkua kuviesi myötä.
  Mukavaa jatkoa sinulle. .

  VastaaPoista
 5. Kiitos samoin hyvää kukkivaa kesää koko perheelle! Mikä aarre meillä onkaan Luojan luomassa luonossa! Se on kaikille yhtä avoinna kellonajoista riippumatta. Astumme vaan sisään. Ali

  VastaaPoista